torek, 25. oktober 2011

Puškarstvo Špendal


"Puškar brez izkušenj ni vreden nič," je počasi razlagal Aleš Špendal. V naročju mu je počivala dragocena risanica z zlatimi gravurami, za njim pa je visela trofeja jelena in dve omari z orožjem. Aleš je lastno delavnico odprl šele leta 2009, vendar pa ima skupaj že več kot 20 let izkušenj v puškarskem poslu. Do odprtja lastnega podjetja je delal v znameniti puškarni v Borovljah, kjer je tudi izvor njegovih izkušenj in znanja. "Ko delaš v firmi, delaš po njihovih zahtevah. Šele ko si sam in delaš zase, pa lahko v delo vneseš svoje ideje in zamisli."


Brez potrpežljivosti torej ne gre. Izdelovalec orožja nosi izjemno odgovornost, saj je narava orožja pač taka, da mora delovati brezhibno. Večino orodja puškarja pričakovano predstavljajo pile - od največjih do drobnih, ki so namenjene finemu oblikovanju in poliranju. V zasebnih puškarskih delavnicah se izdelki navadno delajo po naročilu ali v izjemno majhnih serijah, kjer ni avtomatizirane strojne obdelave. Delo poteka počasi in zmerno, zato so čakalne dobe za puške po naročilu praviloma precej dolge. Bolj za šalo Špendal zaupa svoj največji strah - da bi dobil preveč naročil.

Na koncu Aleš pokaže še eno izmed pušk, na katere je najbolj ponosen. Dvocevna risanica s strelnim daljnogledom Swarowski čaka svojega novega lastnika in izlete v lovišče. Na koncu pogovora o potrpežljivosti in stotinah zahtevnih delovnih ur je Aleš Špendal s statistiko zaokrožil razlago o puškarskem poslu. Naštel je vse puške, ki jih je izdelal kot samostojni puškar - na prste ene roke, pa še ima prostora.

Ni komentarjev:

Objavite komentar