ponedeljek, 10. oktober 2011

19. Jordanova hiša, Dolenja Brezovica


Prva vas iz Šentjerneja proti Pleterjam je Dolenja Brezovica. Že na začetku vasi stoji na desni strani velika zapuščena hiša, zadaj lepo dvorišče, štale in debela platana. V domačiji Karla Jordana, klerikalnega veljaka je imel med oktobrom 1942 in septembrom 1943 postojanko belogardistični bataljon. V hleve so belogardisti kot živino privezovali svoje žrtve - v enem letu je bilo v teh hišah mučenih 177 ljudi in od teh pobitih 39, pravi spominsko obeležje fasadi.



Lastnik hiše je sedaj župnija Šentjernej, ki dvema "strankama" omogoča bivanje v hiši. En stanovalec je pred nekaj meseci umrl, starejša gospa ki je živela v nadstropju pa je odšla v dom starejših občanov. Hiša je vsaj približno zaščitena pred propadanjem, čeprav streha na nekaj mestih že precej pušča, pa tudi sicer stanje notri ni preveč zavidljivo. Odpadajoč omet na stropu, preparele stene, vlažni vogali. Pred leti so se pojavile neke idealistične ideje o tem, da bi lahko na parceli uredili dom starejših občanov, ki pa žal ne sodi ob glavno cesto. S tem se strinja tudi šentjernejski župnik Anton Trpin, ki v Jordanovi hiši vidi bolj prostor za kakšna socialna stanovanja ali bivalno skupnost.


Zgodba kolaboranta Karla Jordana je pljunek v obraz vsem, ki jih je prizadel belogardizem ne le na območju Šentjerneja, ampak tudi širše. Ob koncu vojne je imel Jordan očitno dovolj časa, da je skupaj z vsem svojim pohištvom odšel do Trsta in naprej v Ameriko. Tam je živel mirno in dolgo življenje - po letu 1990 je seveda nekajkrat prišel nazaj v Šentjernej, umrl pa je šele pri 103 letih. Njegovi otroci so župniji podarili hišo, obenem pa še ponudili da v primeru obnove vrnejo originalno, leta 1945 odpeljano pohištvo.

"Zgodovina se še ni pokazala v pravi luči", pravi šentjernejski župnik Trpin.

2 komentarja: