torek, 23. avgust 2011

17. Policijski blok, Brestanica


Na planjavi nad gradom Rajhenburg stoji zapuščen samski dom, policijski blok. Zgrajen je bil leta 1949, pri čemer so večino dela opravili udarniško policisti in pazniki ali pa zaporniki. Namenjen je bil za bivanje paznikov in paznic ženskega zapora v bližnjem gradu, iz kjer se je zapor leta 1956 preselil na Ig, v gradu pa se je za nekaj let uredil Zvezni zbirni center za prebežnike. Zapori na gradu so bili namenjeni za približno 300 zapornic, vendar pa je njihovo število včasih preseglo tudi 600.

Sobe v treh nadstropjih so ostale brez vsake opreme, najde se le kakšno ogrodje kavča ali star televizor, pa še to verjetno prinešeno kasneje. Sobe so imele skupne kopalnice, za bivanje pa je bil izkoriščen praktično ves razpoložljiv prostor, saj je skupnih prostorov zelo malo - nekaj sob, ki verjetno niso bile namenjene za bivanje je v pritličju, a z vdrtim stropom težko ugotoviš, čemu bi lahko bile namenjene, vsekakor pa ni ničesar v velikosti kuhinje.


Lokalni brestaniški zgodovinar Miro Avsenak se spominja let, ko je še igral v ansamblu in so večkrat zabavali paznike v policijskem bloku. V tej dvorani so pred leti Shyam snemali videospod za Željo daleč stran, je pa bila takrat stavba očitno v precej boljšem stanju. Na stenah dvorane se še vedno približno ohranjene socialistične slikarije, čeprav blok že močno propada. Na večih mestih so se vdrla tla, nekatere stopnice delujejo nezanesljivo, podstrešje in nekateri hodniki pa so tudi niso več zaupanja vredni.

Že v prvem nadstropju se odpre razgled na bližnjo okolico, v ospredju pa na nekdanje nemško taborišče. Iz njega je okupator v letih 1941-1945 izgnal približno 66 000 slovencev. Grad je bil sedež štaba za izseljevanje, kakšnih 300 metrov stran pa so iz štal in drugih poslopij dan za dnem odvažali Slovence. Stavbe nekdanjega taborišča so danes obnovljene, čeprav menda mnogo prepozno in jih je čas pred obnovo že načel. Kakorkoli, zapuščeno ostaja le še eno poslopje - stavba H.


Pod brestaniškim gradom je del Brestanice, imenovan Trg. Nekoč je bila Brestanica izrazito obtniški kraj, sploh Trg pa je izstopal, saj je imela vsaka hiša svojo obrt. Danes na Trgu obrti skoraj ni, Milica Kosar iz Kosarjeve gostilne pa se spomni pripovedovanj starejših o čevljarjih, krojačih, kovačih, puškarjih, usnjarjih in ostalih obrtnikih, sejmih in drugih vaških prireditvah. Ko je bil v gradu zbirni center za prebežnike, so te pripeljali iz koprskih in mariborskih zaporov in gospa Milica ima v spominu, kako so jih na tovornjakih ponoči vozili v grad in kasneje nazaj v matične republike.

2 komentarja:

  1. Portret je ekstra!

    Res si napredoval v estetiki ;)
    pa kolekcija oken je fina

    OdgovoriIzbriši
  2. Se bom kar strinjal z Aljažem - edino o napredku ne - ker meni so bile že prejšnje objave estetsko zelo všeč :)

    OdgovoriIzbriši