ponedeljek, 21. marec 2011

Puškarstvo Šteh


Po stenah Štehove puškarske delavnice visi lovsko orožje, ob stenah so prislonjeni kosi lesa, po delovnih pultih pa stroji za obdelovanje kovine in nešteti predali. V kotu je na steni prostor za fotografije divjadi, ki so jo z domačimi puškami uplenile stranke - levinja, zebra, rjavi medved in njegov severni sorodnik bele barve, kar govori o visokih zahtevah strank. Puškarsko obrt Šteh je leta 1977 začel Milan Šteh, na njegovih temeljih pa sedaj gradi sin Klemen. Milan je bil do leta 1977 zaposlen v Teritorialni obrambi, čeprav je že kot otrok sanjal o poklicu puškarja. Kot sinu revne suhokranjske družine so bile te sanje vedno oddaljene, dokler ni nek lovec, ki je v Suho krajino prihajal na lov, pogosto pa prenočil prav pri Štehovih spodbudil njegovega očeta, da sina pošlje v puškarsko šolo. Milan je tako kot mlad fant res odšel v Ljubljano, kjer se je v puškarski delavnici izučil puškarstva.

"Leta 1977 sem začel iz nič, kot da bi gradil hišo", se spominja mojster: "Odkupil sem del kranjske puškarne in začel obrt, kasneje pa se mi je pridružil še sin, ki sedaj že več kot deset let vodi obrt, sicer pa ima še enkrat toliko delovnih izkušenj. Pred tridesetimi leti je bilo težko. Dopoldne sem sprejemal stranke, popoldne se vozil v Avstrijo po material in orodje, ponoči pa prižgal radio in se zaprl v delavnico. Zjutraj pa spet vse znova in tako vsak dan - na srečo imam to lastnost, da rad delam, pa tudi sin je takšen. Sam pa imam še vedno navado, da ne morem spati več kot dve ali tri ure na noč. Zdaj lahko ves material naročimo s hitro pošto in se ni potrebno voziti v Avstrijo, zato je časa več, ampak ponoči sem vseeno pokonci in kaj berem."


Mojstra v delavnici izdelata puške skoraj vseh znanih kalibrov in izvedb. Poleg tehničnih lastnosti pa lahko Štehove puške zelo ostro razdelimo tudi na tiste bolj delovne in tiste prestižne. Te so okrašene z zlatimi dodatki in natančno gravirane s podobami divjadi in boginje lova Diane, namenjeni pa so jim tudi najlepši kosi orehove korenine, ki se uporablja za kopita. Cene tega dragocenega lesa se začnejo pri približno 1000€ za eno puško, kvalitetni kosi, ki jih krasi pisana črnjava pa so vredni 5000€ in več. Prestižne puške so izdelane za velik, slovesen lov ob posebnih priložnostih. Njihova izdelava je zahtevna, zato so čakalne dobe za takšno orožje celo do treh let, medtem ko se manj zahtevne puške lahko izdela že v nekaj mesecih.

In kdo so najboljši lovci? "Najboljši lovci so revni ljudje. Imajo pravi občutek za naravo, živali, okolje in lov. Nekateri lovci se nasmihajo, ko rečem da moraš imeti puško rad - tudi orožje je treba spoštovati. Vsaka puška, ki jo damo v roke lovcu je izdelana po njegovih merah. Pred izdelavo izmerimo dolžino njegovih rok, velikost dlani, upoštevamo lovčevo telo in namen puške. Lovec si mora biti s puško blizu. Morata biti usklajena in namenjena drug drugemu. Tu ni rezerve."

1 komentar: