petek, 7. januar 2011

Center za predelavo odpadkov Kranj


Center za predelavo odpadkov v Kranju je vmesna postaja za stotine ton odpadne kovine, plastike in papirja. Osem delavcev z viličarji, tovornjaki, hidravličnimi kleščami in prešami vsak dan skrbi, da se odpadni materiali sortirani in predelani vrnejo nazaj k proizvajalcem v reciklažo - med svojim delom pa med odpadki odkrijejo marsikatero zanimivost.


Material, ki ga vsak dan dovažajo v njihov center, naj bi bil že sortiran, vendar se pri Surovini na to ne morejo zanašati. Ves material pregledajo in še enkrat sortirajo, pri čemer naletijo na marsikaj zanimivega. Fantje, zaposleni v centru povedo, da je bilo največje presenečenje letalska bomba na tovornjaku, ki je v predelavo pripeljal staro železo. Sledilo je seveda zaprtje območja in posredovanje pirotehnikov. Med odpadnim papirjem se včasih najdejo stare knjige, dokumenti, denar in denarnice, ki so jih lastniki izgubili ali pa so jih v smeti po kraji odvrgli tatovi. Eden bolj zabavnih primerov je bila gospa, ki je pripeljala cel prtljažnik starega papirja, potem pa po pomoti skupaj s papirjem na ogromen kup odvrgla tudi avtomobilske ključe. Ampak so gospo (in veselega soproga, ki je prišel po raztreseno partnerko) potolažili, da se bodo ključi slej ko prej našli - in so se.


Stare kovine grejo razrezane v prešo, kjer jih hidravilke stisnejo v kvader, katerega dolžina je odvisna od količine materiala, drugi dve stranici pa sta dolgi približno 30 centimetrov. Trenutno imajo največ dela s kovinskimi smetnjaki, ki se zamenjujejo s plastičnimi. Pripeljanim je treba odstraniti gumijasta kolesa, potem pa preša iz dveh smetnjakov naredi kvader, dolg približno en meter. Razmerje med prej-potem je še bolj impresivno pri foliji in plastiki, saj preša iz šestih kubičnih metrov materiala ustvari polkubično kocko.


Vsak material se natančno stehta. Manjši kosi, ki jih pripeljejo stranke kar z avtomobilom ali prikolico gredo na eno izmed treh tehtnic, tovornjaki pa na ploščo za tehtanje vozil. Leta nazaj so imeli v Kranju neprimerno več dela z železom kakor danes. V predelavo ga dobijo manj, poleg tega pa ga tudi glavni porabnik železnih kock - železarna na Jesenicah - potrebuje vse manj. Kljub temu pa je na prostoru centra za predelavo odpadkov ves čas gneča - naj bodo v napoto kupi železa, plastike in papirja, ali pa tovornjak za tovornjakom, ki dovažajo in odvažajo odpadke.

1 komentar: