petek, 24. december 2010

10. Hotel Jelen, Kranj


Hotel Jelen je stal na vrhu Jelenovega klanca v Kranju, na mestu kjer je že v 18. stoletju stala gostilna. Takrat je bil Jelenov klanec glavna pot v središče Kranja, obenem pa kraj za postanek na stari furmanski poti iz Trsta v Celovec in Beljak. Leta 1777 je kot poslovodja omenjen Jakob Jalen, nekje v tem času pa se je tudi uredilo tudi prve prostore za prenočišča furmanov.

Med leti 1925 in 1934 je Ivan Zabret, lastnik opekarne v Bobovku pri Kranju gostilno prezidal v današnjo podobo in jo poimenoval Hotel Jelen. Za takratni čas je šlo za zelo moderno zgradbo - že leta 1934 je tako na primer imela centralno kurjavo, sobe pa so bile urejene kar v dveh nadstropjih. Med okupacijo so Nemci zaplenili stavbo in do konca vojne vodili hotelsko dejavnost. "Po njihovi kapitulaciji je bil Jelen deležen ropanja domačinov - v arhivih sem zasledil, da je takrat izginil praktično ves osnovni inventar - od pribora in krožnikov do pohištva", razlaga France Benedik, poznavalec kranjske zgodovine in nekdanji uslužbenec Gorenjskega muzeja.


Vendar pa je bil hotel že par let po vojni ponovno obujen in spet si je prislužil poseben status v Kranju. Med drugim je bil reden gost tudi Josip Broz z Jovanko in za leta po drugi svetovni vojni bi lahko rekli, da je bil Jelen najimenitnejši kranjski hotel. Težava je bila zgolj v bivalnem delu, ki naj bi bil slabo vzdrževan. "Restavracija je bila res na nivoju. V gostinskem delu oziroma salonu je bila strežba hrane, na levi recepcija in menjalnica, do 70ih let in izgradnje hotela Creine je bil to res najboljši hotel v mestu. Ob hotelu, nad Jelenovim klancem je bil tudi vedno dobro obiskan letni vrt s starimi kostanji. Bivalni del pa bil menda precej slabo vzdrževan in pojavljalo se je vse več obtožb na ta račun, saj stavba od leta 1934 ni doživela večjih obnovitvenih del. Leta 1993 ga je kupil Marjan Poznič z velikimi načrti o obnovi, vendar je bil pri njihovem uresničevanju neuspešen in hotel je že okrog leta 1995 zaprl svoja vrata", Benedik zaključi življenje Hotela Jelen.

Skozi hotel me je vodil Avdo Jusufović, delovodja podjetja Gradbenik, ki izvaja gradbena in rušitvena dela. Ugotavljala sva, da bi bilo morda bolj primerno na njegovem mestu zgraditi stavbo v podobnem slogu, v kateri bi se lahko ohranilo kvalitetno gostilniško dejavnost: "Nam iz Kranja je Jelen predstavljal kar pomembno mesto za druženje. Med delom v njem pa ugotovljam, da je kvalitetno zgrajen - od montažnih betonskih stopnic, nosilnih sten in deloma betonskih stropov. Po svoje ga je kar škoda rušiti in potem graditi nekaj tako drugačnega", je zaključil.

Na vrhu Jelenovega klanca bosta zgrajeni dve poslovno-stanovanjski stavbi. Vrh Jelenovega klanca je zanimiv prostor, saj stoji na stičišču med ulicami starega in novega Kranja. Čeprav so arhitekti upoštevali tradicijo - tipična dvokapna streha, barve, kovano železo, konglomeratni kamen na fasadi in podobo, puščajo predstavljene skice objektov vtis, da se bo meja med starim in novim delom mesta ob izgradnji Dvorca Jelen premaknila eno ulico nazaj.

Ni komentarjev:

Objavite komentar