četrtek, 18. november 2010

Sečnja


Sekači v Kočevskem Rogu za vleko podrtih dreves uporabljajo posebne gozdarske traktorje. Eden večjih je Hittnerjev EcoTrac 120V, več kot sedemtonski stroj z dobrimi sedmimi metri dolžine. Poganja za 180 konjski Deutz motor s šestimi litri in pol prostornine. Opremljen je z ogrevano kabino, dvema vitloma in dvema odrivnima deskama.


Vitla sta nadzorovana neodvisno preko komand v kabini ali brezžično z daljinskim upravljalnikom, pripetim za pasom traktorista. 80 kN močna vitla še ne pomenita enostavnega spravila lesa. Debla, ki se jih s sedemdesetmetrsko jeklenico iz gozda vlači do traktorja na vlaki, ovirajo druga drevesa in skale. Pri delu traktoristi pogosto izgubljajo živce, saj se morajo včasih prebijati prav mimo vsake skale. Včasih pomaga že uporaba vse moči vitla, ponavadi pa je treba jeklenico speljati prečno skozi zanko na drugi jeklenici, da se tako sprosti zataknjeno deblo. Predolgo vztrajanje zgolj pri uporabi moči lahko strga jeklenico, da ta kot elastika udari okrog sebe. Fantje ob traktorju se njene moči dobro zavedajo, zato se vedno umaknjejo na varno mesto, vendar si kljub temu ob značilnem poskakovanju traktorja pri skrajnih močeh z roko zakrijejo obraz in se sklonijo.


Padla drevesa je potrebno oklestiti. Bukve in hrasti so pri tem nekoliko manj zahtevni, saj so veje razporejene bolj redko. Iglavci pa zahtevajo obžagovanje po celotnem obsegu debla in po celotni dolžini, smolnat les pa še dodatno obremenjuje žago in maši hladilne reže njenega motorja.

Pri podiranju dreves je smer padca precej predvidljiva. Pri smrekah in jelkah je smer skoraj popolnoma stvar odločitve sekača, medtem ko znajo biti listavci še kako nepredvidljivi. Ukrivljena debla, strm teren in neenakomerno razporejene veje včasih predstavljajo pravi izziv. Tri bukve, zraščene do metra in pol višine predstavljajo nevarnost. Tudi če bi bila debla idealne oblike, bi lahko ob padanju razpadla in padla vsako v svojo smer. Drevo je nekoliko viselo proti koči in ograji ob poseki in delavci si niso mogli privoščiti napake. Okrog debla so pripeli jeklenico in jo s palicami dvignili kar se da visoko. Med žaganjem je traktorist počasi napenjal jeklenico v pravo smer, ko pa je drevo začelo padati, je traktor pognal z vso močjo in bukve so padle na pravo mesto.

Ni komentarjev:

Objavite komentar