torek, 2. november 2010

9. Gostilna in hotel Grmada, Trebnje


Leta 1930 je bil v Trebnjem zgrajen hotel Grmada. Zgodba o odločitvi za hotel je zanimiva - Ignac Bukovec, nekakšen lokalni veleposestnik je želel odpreti lastno gostilno (prej je imel eno v najemu), ker pa je bilo v Trebnjem takrat že enajst oštarij, je lahko svojo idejo o gostilni uresničil samo preko hotela.
V pritličju je bila gostilna, v prvem nadstropju stanovanje lastnikov, v drugem nadstropju pa pet hotelskih sob in skupna kopalnica in stranišče. Kakor se zdaj zdi nerealno, je bil hotel namenjen turistom - največ iz Ljubljane in Dunaja. Ti so prihajali poleti v Trebnje, ki je takrat imelo precej veliko kopališče na reki Temenici, kjer pa danes razen nekoliko večjega okljuka reke ni več sledov o kopališču.

V sklopu Grmade je bilo veliko objektov - glavna stavba je na levi sliki v ozadju, spredaj pa so v vrsti bile ledenica, kleti, drvarnica in celo hotelska oziroma gostilniška pekarna (ki je danes zazidana). Na drugi, desni strani dolgega dvorišča pa kostanj iz leta 1939, vinska klet, skladišča in hlevi.



Po vojni je bil hotel nacionaliziran in kmalu zaprt, ostala je zgolj gostilna v pritličju. Ta je v naslednjih desetletjih izmenjavala lastnike, konec devetdesetih pa so jo na hitro zaprli in v njej pustili celotno opremo tako v kuhinji in jedilnici kot tudi za šankom. Na steni je celo tabla in s kredo napisan cenik malice zadnjega dne gostilne - pasulj za 450 tolarjev in dušena govedina s širokimi rezanci in solato za 500. Še par utrinkov s cenika leta 1998 - čaj 120, kava 90, malice od 450 do 550 SIT. Veliko pivo pa za prijetnih 250.


Hotelske sobe so bili majhni mansardni prostori, ogrevani z visokimi pečmi. Na koncu hodnika je bila na levi kopalnica, dvoje izmed vrat pa vodijo na podstrešje, kjer se še vedno najde marsikaj zanimivega. V eni izmed sob je tako še vedno gostilniška "marjanca" v precej dobrem stanju.
Zadnjih deset let se konstantno govori o začetku obnove oziroma rušenju, ampak očitno ne bo nič iz tega in bo Grmada kar sama počasi propadla.

2 komentarja:

  1. to je to!
    obe novi objavi
    raziskava; to!

    vso podporo izražam

    OdgovoriIzbriši
  2. ... pa najina porisana soba, ki čaka

    PS: všeč mi je koncept bloga, pristop, izpeljava.

    .M

    OdgovoriIzbriši