torek, 17. maj 2011

Franc Kocjančič, krznar


Stena kleti je polna knjig. Turistični vodiči, strokovna literatura, kriminalke, zgodovinski romani, biografije. Tudi poleti hladen prostor naj bi nekoč postal domača knjižnica in čitalnica krznarja Franca Kocjančiča, vendar pa je tok časa preusmeril načrtovano. Nekoč uspešno prodajalno in krznarsko delavnico na Trubarjevi cesti je nadomestila prodaja ženskega perila, delovne pulte, skladišča in pravo delavnico pa je zamenjala domača klet.


Franc Kocjančič se je na Trubarjevo priženil konec 50. let, ko je svojo krojaško izobrazbo dopolnil z izpitom za krznarja. Najprej je bil zaposlen v Modnih oblačilih, potem pri tastu, za nekaj let pa je odšel tudi v München, kjer je bil na Maximilian Platzu zaposlen v ogromni modni hiši, v kateri so stranke s foteljev izbirale željeni kroj s pomočjo manekenk oziroma modelov. Ko se je na primer v Nemčiji ukvarjal z nekim plaščem, je z dvigalom preprosto poslal v klet sporočilo, da potrebuje toliko in toliko kož več, kot je bilo predvideno. Delo v Ljubljani pa ni bilo tako gladko, saj je bilo treba iz materiala, ki je bil na voljo izdelati naročeno brez luksuza dodatnih kož.

V osemdesetih letih so se začeli prebujati nasprotniki krzna in prodaja je začela padati. Najprej so ženski modni dodatki in perilo zgolj dopolnili ponudbo, sčasoma pa so se krzneni izdelki umaknili iz njegove izložbe in polic. Načrte o domači knjižnici je moral spremeniti in v kleti so nov dom našli najnujnejši stroji in orodja za obdelavo krzna. Nekatere večje lesene stroje starejših letnikov je želel podariti kakšnemu muzeju, vendar ni nikjer bilo interesa za organizacijo transporta. Stroji so končali pod sekiro in v ognju. Frančeva hčerka je ena redkih krznarskih mojstrov pri nas, saj so tudi nekateri bolj znani trgovci s krznom pri nas zgolj to - trgovci brez mojstrskega izpita. Vseeno pa hčerka svojo krznarsko znanje skriva in Franc pove, da jo je agresivna gonja proti krznu iskreno prizadela, zato se je krojaško in krznarsko znanje očeta in hčerke preselilo v klet. Od tam pa?

Ni komentarjev:

Objavite komentar