torek, 13. marec 2012

Sanitarna sečnja na Grajskem griču


Na Ljubljanskem gradu te dni poteka sanitarna sečnja približno 140 dreves. Gre za običajno vzdrževanje gozda - Zavod za gozdove je odkazal predvsem suho, poškodovano in bolno drevje. Na občinskem razpisu je približno 35 000 € (brez drevoreda) vreden projekt prevzelo podjetje Tisa d.o.o., katerega delavci bodo do konca meseca odprli pogled na grad, obnovilo pa se bo tudi drevored robinij pred gradom.


Zahteven teren grajskega griča predstavlja mnogo težav. Ob izjemnem naklonu, oteženemu dostopu s traktorji in izpostavljenosti spodaj ležečih hiš je vsako drevo poseben izziv - da o tem, kako jih ovirajo ozke sprehajalne poti, žive meje, škarpe in druga drevesa ne govorimo. Na nek način je ta sečnja le še eno arboristično urejanje, Grajski grič pa samo nov park, ki ga je treba urediti. Kakšnih trideset metrov pod potjo sta se Andrej in Zoran danes lotila zahtevnega gabra, ki je nevarno visel v dolino. Andrej se je nanj navezal s plezano opremo in ga v nekaj korakih precej oklestil, tako da je na koncu padlo le še glavno deblo.

Izvlek podrtih dreves je zgodba zase, pa tudi postopek s katerim nekateri delavci očitno še nimajo veliko izkušenj. Veriga je včasih narobe zapeta, nekajkrat se je celo že strgala, odbije se kakšen vogal škarpe in povozi kakšen meter žive meje, na srečo pa hujših težav glede na nemogoč teren nimajo. Razlika v gospodarjenju z gozdom na gozdarski in parkovni način pa je vidna tudi pri pospravljanju. Če se v gozdu veje ponavadi pusti ležati, na gradu tako ne gre. S traktorjem se v bistvu izvleče čimveč materiala, za preostale veje in vejice pa z grabljami poskrbijo študenti (družboslovja!).

1 komentar: