torek, 9. oktober 2012

24. Zaklonišča v Cirju, Javor


Hribi okrog vasi Pance in Javor so bili po drugi svetovni vojni izbrani kot mesto bodočega kompleksa podzemnih zaklonišč jugoslovanske politične elite. Rovi pred vasjo Javor zato niso edini takšen objekt v okolici, so pa zagotovo največji in najbolje ohranjeni. Primerljivi so celo s tistimi v Kočevski Reki in Gotenici, saj jih sestavlja več kot 500 metrov hodnikov in več dvoran na dobrih 2000 kvadratnih metrih površine.

Betonski hodniki so širši od dveh metrov in visoki približno tri metre. Poškodb tudi po več kot petdesetih letih praktično ni, bolj izrazita vlaga je le v določenih dvoranah. Kompleks se s svežim zrakom oskrbuje preko treh zračnikov, zaradi česar bi bila v dokončanem objektu možna tudi namestitev agregata in celo dolgotrajno bivanje.

Dvorane so si precej podobne, a se razlikujejo po velikosti. Največja je širša od sedmih metrov in dolga skoraj petdeset metrov. Izstopa manjša dvorana z ravnim stropom in lesenimi tlemi, ki je bila verjetno predvidena za bivalne prostore.




Pred desetimi leti so bila zaklonišča za obisk dokaj neprijetna - na tleh mnoge luknje, smeti, ostanki nabojev, dimnih bomb in petard. Rove so očitno odkrili navdušenci nad airsoftom, saj so sedaj luknje pokrite z deskami, hodniki označeni s puščicami proti izhodu, količina smeti pa nekako stagnira. Zaklonišča so izkopali v letih okrog 1950, območje je bilo razumljivo zastraženo, gibanje pa omejeno.