četrtek, 17. maj 2012

Srnjak z gobastim rogovjem, LD Mirna


V lovišču LD Mirna je bil zvečer 13. maja uplenjen mlajši srnjak (uplenitelja ni na fotografiji). Imel je zelo redko anomalijo rogovja, pri kateri to nezadržno raste in se oblikuje v nekakšno gobasto tkivo. Vzrok gobastega rogovja je nepravilno hormonsko delovanje, ki je lahko posledica bolezni ali poškodbe mod srnjadi. Do te lahko pride predvsem pri neuspešnih skokih čez žice in ograje, pogosto pa so poškodbe posledica napada psa, ki začne dohitevati preganjano divjad.


Srnjak je bil telesno sicer zdrav, ga je pa deformirano rogovje zagotovo močno motilo. Poleg visoke teže je problematično tudi razraščanje čez oči ter napadi muh. Gobasto tkivo je namreč živo, prekrvavljeno. Pogosto ga napadejo muhe, posledično črvivost in vnetja, zastrupitve krvi. Ustreljeni srnjak bi tako ali drugače v mukah poginil prej kot v mesecu dni.

Uplenitelj je srnjaka odpeljal v Kranj k preparatorju, kjer bo ta pripravil doprsni ali celotni preparat. Prepariranje gobastega tkiva je precej drugačno od običajnega postopka, saj se kože na takšnem tkivu ne da odstraniti. V tkivo se injecira formalin in nekatere druge spojine, ki prepojijo tvorbo in preprečijo razpadanje. Tudi preparator pove, da so srnjaki z gobastim rogovjem izredno redki; sam se s takšno deformacijo ponavadi sreča enkrat na pet let.

torek, 8. maj 2012

22. RTC Jasnica, Gornje Ložine


Rekreacijsko turistični center Jasnica oziroma Gostilna Kovač je bila zapuščena ne tako dolgo nazaj, šele konec leta 2007. Skoraj 1300 kvadratnih metrov velik kompleks poslopij je tako ali drugače izropan - večina pohištva je bilo pobranega, prav tako okna, vrata, grelniki, kopalniška in kuhinjska oprema, celo električna napeljava. Za dodatek je parcela še pod šestimi hipotekami.


Prvotno je bila stavba v lasti Notranjega ministrstva oziroma vadbeni center posebne enote policije - Trenažni center UDBE in Policije Jasnica. Po osamosvojitvi je objekt menjal več lastnikov in bil šele leta 2005 denacionaliziran in prenovljen. Februarja 2008 je gostilničar objekte prodal in lastnik je postalo nepremičninsko podjetje M.L. Immobilien-group GMBH iz Beljaka.

V RTC Jasnica so se pogosto organizirala razna predavanja in poslovna srečanja, šole v naravi, obletnice, manjše prireditve. Jasnica je bila pogosto tudi izhodišče za različne športne aktivnosti - v okolici leži nekaj gnilih tabel z vrisanimi pohodnimi potmi in turistično karto, ponujali pa so tudi rafting na Kolpi, gorsko kolesarjenje, ribolov in podobno. Motel je bil v kočevski regiji precej močan tudi v smislu ponudbe ležišč, saj je premogel 76 postelj.


Te so danes popolnoma izropane, prav tako kuhinja in jedilnica za 200 gostov. Sprehajanje po sobah samo po sebi ne pušča nič drugačnega občutka kot kakšen drug zapuščen podoben objekt. Ponavadi pa do teh prostorov ni nobene časovne relacije - živeli so v drugem času in bili namenjeni nekim drugim ljudem. Štiri leta, kolikor je preteklo med koncem gostilne Kovač in danes pa delujejo drugače. Po tleh ni časopisov in koledarjev z že pozabljenimi letnicami in seznamov zaposlenih, ki bi do danes že zdavnaj ostareli. Koledar ima letnico 2007, kontaktni podatki imajo pripisan elektronski naslov, prah je zaprašil ostanke kozarcev modernih oblik. Nenaravno in tuje.