četrtek, 19. januar 2012

20. Kirnova gostilna, Prekopa


Na Prekopi pri Šentjerneju stoji za kostanji skrita gostilna, nekoč znana kot Kirnova gostilna. Zgrajena je bila okoli leta 1930 in bila desetletja zbirališče domačinov, vaško središče, nekakšna avtobusna čakalnica in vmesna postaja romarjev ob kvaternicah. Vse do zaprtja leta 1982 je bila dobro obiskana in čeprav danes sameva, je Kirnova gostilna v primerjavi z drugimi zapuščenimi objekti v zelo dobrem stanju.

Po smrti lastnika sta Jožica Marija in Martin Simončič izplačala ostale dediče, da je cela parcela, gostilna in gospodarsko poslopje prišlo v njuno last. Gospa Jožica Marija je lastnikova nezakonska hči, skupaj z možem pa skrbita za Kirnova posest. Za gostilničarjevo nezakonsko hčerjo pa stoji zanimiva, a tudi žalostna zgodba. Ker lastnik z ženo ni mogel imeti otrok, se je Jožica Marija rodila v nezakonski zvezi in je živela pri svoji amteri v Šentjerneju, vseeno pa se je v mladih letih predstavljala kot "Kirnova, od Cvelbarjeve". Živela je z mamo, a sta družini živeli precej povezano. Družinski obiski čez vikend, tudi poletja je Jožica večinoma preživljala pri očetu, kjer je tudi stregla v gostilni. Takrat je tudi zaslužila dovolj denarja za prvo kolo, sicer pa na strežbo nima lepih spominov. Najraje je pomagala v kuhinji, saj je bila med strežbo izpostavljena pripombam in ogovarjanju. S strahom se spominja tudi občasnih gostilniških pretepov, kjer so bili noži in razbiti kozarci skoraj nujen rekvizit.


Pepijeva smrt je leta 1994, dvajset let po tem ko je zaprl gostilno zgodbo o Kirnovi gostilni dodatno zapletla. Jožica Marija, gostilničarjeva hči se je morala dokazati kot upravičen dedič, čeprav je vsa okolica vedela da je Kirnova. Z odkupom od ostalih dedičev je skupaj s svojim možem Martinom dosegla, da je parcela z nepremičnimami ostala v njunih rokah. Jožica Marija je z možem Martinom prekinila vzorec, v katerega pade večina kasneje zapuščenih hiš, saj sta z odkupom ostalih deležev nase vzela odgovornost za hišo. Obnovila sta streho, uredila centralno kurjavo, v pritličju je imel Martin nekaj časa pisarno, skratka rešila sta jo propada. Lastnika imata otroke, stavbe in okolica so zaenkrat dobro vzdrževane in kot pravita sama - prihodnost bo pokazala, kako naprej.