nedelja, 11. september 2011

Evropsko prvenstvo v oponašanju jelenjega rukanja


Prejšnjo soboto se je v Kostanjevici na Krki odvijalo 13. evropsko prvenstvo v oponašanju jelenjega rukanja, prvo v Sloveniji. Na morske polže, goveje rogove, gumijaste cevi in lesena rukala tekmovalci v treh disciplinah oponašajo oglašanje jelena v naravi - ob pomikanju k rukališču s tropom košut, ob privabljanju, ob odvračanju konkurenta, izzivanju in podobnim. Sodniki v izoliranih celicah ocenjujejo zvok, intonacijo in potek nastopa, kitico. Med posameznimi nastopi je ploskanje prepovedano, zaradi osamitve sodnikov pa je prepovedano tudi navijanje, glasno pogovarjanje, kaj šele zvonjenje telefona. Številka tekmovalca se izžreba v tišini, pokaže publiki, zapisnikarjem in tekmovalcem za odrom, izbranec med zidove kostanjeviškega samostana spusti hormonov polno rjovenje, po pozdravu gledalcem se umakne za oder. Sodniki iz svojih škatel dvignejo liste z oceno (1-6), potem pa je že na vrsti žreb naslednjega tekmovalca. Trikrat po 27 jelenovih rukanj s tremi rundami ploskanja in morda nekaj več kot deset izgovorjenih besed.



Iz devetih držav je prišlo 27 tekmovalcev, slovenska ekipa se je v skupnem seštevku uvrstila na drugo mesto. K rezultatu je veliko pripomogel tudi odličen nastop Klemna Šušteršiča (LD Rakitna) s tekmovalno številko 24, ki je z 69 točkami osvojil prvo mesto in na svojem prvem evropskem prvenstvu postal evropski prvak pred Čehom in Poljakom.
Sobotno prvenstvo je bilo hkrati tudi poslovilna tekma Jožeta Grila, ki je sicer kot prvi Slovenec nastopil na evropskem prvenstvu leta 2004 na Madžarskem. Sedanji trener in selektor reprezentance rukačev je pred leti osnoval prvi krog rukačev in oponašalcev druge avtohtone divjadi, ki so danes združeni v sekcijo znotraj Lovske zveze Slovenije. Na fotografiji na balkonu svojega fužinskega stanovanja, v katerem opravlja redne jutranje vadbe rukanja, občasno pa se na skupinskem treningu v stanovanju zbere tudi več kot pet oponašalcev.