petek, 29. oktober 2010

8. Zapuščena šola, Globodol


Globodol je kraško polje na Dolenjskem, edino pri nas ki je obrnjeno sever- jug. Na njem so tri manjše vasi, na sredi pa zapuščena podružnična šola. Zgrajena je bila leta 1939 po vztrajanju vaščanov, da želijo svojo šolo. Župan je pametno sklenil kompromis in jim ponudil kopijo nekega podobnega gorenjskega projekta, ki so ga domačini sprejeli in šola je dobila značilno strmo streho.



V šoli sta bili dve učilnici in učiteljevo stanovanje. Na podstrešju so še vedno polomljene garderobne omare in nekaj časopisov iz leta 1977, ko je OŠ Mirna Peč kupila kombi, globodolska šola pa je začela svoj počasen propad.


Kup podatkov in zanimivih zgodb o šoli je prispeval Jože Pungerčar, zadnji učitelj v Globodolu. Med drugim se je spominjal sodelovanja s profesorjem Gamsom ob raziskovanju globodolskega polja, pa ogleda pristanka na Luni, ko je kupil prvi televizor v dolini in še mnogih drugih malenkosti. Na fotografiji pred domačo hišo z ženo Ano Vero, ki je bila v šoli zaposlena kot pomočnica.

Pred manj kot enim letom je šolo kupil Maksimiljan Trpin (Costella), ki ima z Globodolom precej velike načrte. V šoli bo uredil ordinacijo družinskega zdravnika, diagnostični laboratorij (RTG, UZ, CT,...), zunaj pa jahalnice za terapijo s konji in par lesenih toplarjev, namenjenih "aktivnemu staranju", torej nekakšna oskrbovana stanovanja, ki pa bodo precej aklimatizirana na okolje, v katerem bodo stala. Trpin bo stalno vabil tudi gostujoče specialiste in ima kar velike načrte s - "Pot od Münchna, Trsta in Dunaja do Globodola je zgolj vprašanje ur," je povedal.

torek, 12. oktober 2010

7. Cerkev, Nemška Loka





Cerkev v Nemški Loki (Unterdeutschau) med gozdovi Kočevskega Roga. Nekdaj velika cerkev z dvema zvonikoma (danes stoji le še eden) je bila požgana med vojno, ko so bili izseljeni tudi nemški prebivalci vasi. Sicer pa so se do vojne v cerkvi poročali, imeli vsakoletna romanja, pod cerkvijo je bila vaška šola, nižje v vasi pa še nemška gostilna. Danes je cerkev v celoti zaraščena, veliko materiala je odnešenega, ostajajo zgolj zvonik, presenetljivo dobri zidovi, nekaj originalnega ometa in lep strop v zadnjem delu.

sreda, 6. oktober 2010

6. Leclerc, Zagreb




Zapuščeni Leclercov trgovski center na zahodu Zagreba. Leta 2003 je ta francoska trgovska veriga prekinila načrte o gradnji osmih trgovskih centrov na Hrvaškem zaradi izsiljevanja in pritiska gradbenikov ter njihove medsebojne borbe za prevzem projekta. Ogromen kompleks z garažami v kleti, pritlično nakupovalno etažo in parimi pisarnami v prvem nadstropju. Zoprn kraj.

petek, 1. oktober 2010

5. Mlin, Pivka






Podrt mlin ob cesti med Pivko in Ilirsko Bistrico. Dve stavbi na eni strani ceste, tretja čez cesto. Ta že čisto zaraščena in uničena, na spodnji strani pa je mlin še v najboljšem stanju, ampak verjetno tudi ta zapuščen vsaj dvajset let. Tla pritličja se že podirajo v reko, tako da je že sedaj otežen dostop.